Thursday, 18 May 2017

Taman rekreasi gunung lang

Hai. Yabedabedu! Lama tak tegur all of youu!
Siap pantun kawww!!

Ahaaa. Since qhalida amat tak nak memanjangkan muqadimah. So kita lompat terus ke tajuk utama. Qhalidamat la ni praktikal kat hospital raja raja permaisuri bainun, ipoh. For 13 weeks -__-

Dan alhamdulillah. Esok. Insya allah. Complete for first code. Dah 6 minggu ghupenya den kat sini *eh*


 Taman rekreasi gunung lang yang terletak di jalan tunku abdul rahman. Tak jauh mana pun dari hospital ni. Tapi kalau jalan kaki konfem kalah che ta la badan qhalidamat gamaknya. Hiks.

Taman ni terbahagi kepada dua. Satu di sini. Satu di sana. Kena naik bot. Tiket bot rm 3 sahaja. Tasik dia lawa. Ada ikan besar besar macam peha kita *eh, eh*

Qhalidamat da sampai tempat ni dua kali. Sekali dengan geng taiping, sekali lagi dengan ipoh sendiri sendiri saja. Ahahaha. And the view never disappointed for me.

Kali kedua pergi. Dalam 9 lebih dah gerak. Mak aihhh. Awal bebenor!. Kedai pun tak buka lagi. Pakcik bot siap suruh pergi makan bagai dulu baru naik bot. Ekekeke. Beli tiket. Beli bebola. Naik bot. Tup tap da sampai seberang. *eh, eh, eh*

Okay. Kat seberang ni apa yang istimewa benau sampai kena naik bot bagai ni? Ahahaha. Dia ada rusa, burung unta, rumah perak. Trail yang lawa untuk gedik gedik photoshoot bagai. Ada sewaan basikal. Ada taman mainan. Dan ada sedara mara kami. Enchik nyet >__<

Bagi qhalidamat. Yang buat suka datang sini bila tengok air terjun buatan manusia tu. Hailaaa. Tinggi gila air tu terjun. Tapi kali kedua datang, air terjun tak pasang pasang lagi. Barangkali air tu takut nak terjun seperti kebiasaannya.

Selain tu, ada ikan besar besar dalam tasik juga. Beli la sebuku dua buku roti lepas tu campak campaj dalam tasik. Fefeeling macam cerita "bawang putih bawang merah" sekejap.

Okay la. Saksikan la gambar gambar sepanjang kami di taman rekreasi gunung lang ni. Nah!

With geng taiping. Candid katanya

On the way ke taman sebelah sana. 

Pemandangan dari rumah tinjau. Stamina nak panjat rumah tinjau ni kena mampat padat. Dapat stok stok macam qhalidamat ni, terus semput sampai tingkat 3 tu. 


Nahm.ni burung unta. Tak da gambar rusa sebab rusa tengah buat onar kat kandang sebelah

Salah satu contoh foto gegedik dengan trail yang cantik


Awwww. Pretty lady in da house. 

Qhalidamat belakang sekali. Menyorokkan diri. Tengah tengah fadzilah. Yang depan ni sherlynn. Awww

Kau tak da posisi lagi sopan dan anggun ke wahai qhalidamat yang segedempol?




Kasuk tipoh indah barangkali. Tu yang tak nak pandang kamera hah. 

Okay. Till we meet on next entry, darls :)
Assalamualaikum

Sunday, 15 January 2017

FUN BOOK



Assalamualaikum dan salam sejahtera. Huuu. Setelah sekian lama tak menulis di blog, kan? Miss me tak? Mohon miss sikit, boleh? *attentionseeker*

Okay, back to the title which is FUN BOOK. Yup. Semester 7 kali ni kami ada mengambil subjek yang kalau sekali pandang, “eh, apasal kau pisio belajar benda ni?” dua kali pandang, “eh, betul ke kau belajar benda ni?” dan kali ketiga pandang. “ohhh~~” tak tahu dah nak bagi pandangan apa. Hahaha

Alhamdulillah. Kelas entrepreneurship 600 atau ENT 600 kami didedahkan dengan cara cara berbisnes. Oh ini bukan skim cepat kaya atau MLM yang duk pungpang pungpang tu. Mula mula masuk kelas macam “wei, kelas apakah?” sebab tak boleh nak relatekan dengan apa yang dibelajar sebelum ni. Tapi alhamdulillah, setiap minggu dengan bimbingan Encik Nurul Hafez Abd Halil. We finally see clearly what we learnt in his class. Giteww.

Belajar dari apa itu entrepreneurship dan sebagainya. Siap belajar financial bagai. Kau pepaham je la kalau kepala pesen pesen qhalidamat ni kena buat benda semua bagai ni. Nasib baik kak fida gagah buat financial. Qhalidamat? Marketing je. Kah3.

Dan dalam kelas ni juga kami kena mengemukakan pelbagai idea untuk project kami. Amek kau mengemukakan terus! Alhamdulillah, tiga idea yang diberitahu, idea FUN BOOK menarik perhatian dia. Hahaha. Tenang sikit la since ramai yang kata lecturer ni selalu reject idea student.

Part paling seronok buat prototype la semestinya. Sebab main gunting gunting bagai. Tapi bila part menampal guna gam bagi aku paling cukup lemah sebab aku tak suka benda melekit. Boleh datang baran kalau kena kerjasama dengan gam wei! Hahaha.

Dan, tarra. Alhamdulillah prototype da siap dan selamat bentang dah. Dah selamat main da juga.


Firstly, our purpose untuk buat buku ini ialah untuk anak anak kecil yang ada masalah dengan aktiviti yang melibatkan “fine movement”. Fine movement ni macam nak pegang pensel, cubit tanah liat, zip baju, ikat tali kasut yang di mana kalau kita manusia yang normal rasa “alahhh kacang goreng je kot benda tu” tapi dari sisi anak anak kecil yang mempunyai masalah seperti ini mungkin diorang rasa useless. Yela, kita tak pernah berasa dalam kasut diorang, dengan pandangan manusia terhadap mereka lagi.

Since sepanjang aku pergi praktikal ni, aku tak pernah jumpa lagi “sensory book” yang meliputi segalanya. Macam zip, membutang, ikat tali kasut, mengira, merasa benda keras, kasar, licin, mengasingkan manik. So, kami mngambil inisiatif untuk buat buku ni. Sebenarnya, kat luar ada ja orang yang menjual buku buku seperti ini. Paling banyak kat etsy.com. cantik cantik kau! Speechless bila nak comparekan dengan prototype kami. Kah3.

Tapi, tak semestinya kanak kanak kecil ja ada masalah “fine movement” ni. Selalunya terjadi juga pada pesakit stroke. Yang lumpuh sebelah tu. Kalau tak dirawat dengan betul dan cepat, pesakit ada tendency untuk mengepal tangan sampai keras dan bengkok. Nak tak nak, sebagai pelajar yang belajar dalam bidang ni, kami akan tegangkan “stretch” semula. Insya allah, pesakit boleh kembali sihat semula dengan izinNya. Tapi tak la tegang je boleh baikkan?. Mesti la diiringi dengan usaha yang lain. Insya allah.

Oh, terpanjang post ni pula. Thanks pada Norafida bt Sahrim dan Fatin Fatimah bt Nordin atas komitmen, idea, kreativiti, masa dan wang yang dicurahkan. Hanya Allah yang selayaknya membalas budi baik korang. I love you so much. Thanks dan sorry atas kesalahan dan kekhilafan sepanjang dalam kelas. Almaklum la. Diorang duduk depan En Hafez, qhalidamat punya tempat? Nun hah. Belakang sekali seberang benua. Hahaha. So, qhalidamat banyak lost dalam kelas. Hiks.

The best part dalam kelas terakhir ni kami dapat ambil gambar ramai ramai. Gambar kelas B. kelas yang dimana kalau En hafez tanya senyap ja. Confuse jap ni kubur ke kelas? Tapi ketahui lah, anak anak kelas B la yang paling haru dalam hati ai *kesat air mata kat hujung mata*
Anak anaks dan en hafez. 

Dah la, malas menulis. Bubye! And thanks for your time for reading this post!





Nah, last but not least. 

video


Saturday, 22 October 2016

Saengil chukkahae, qhalida

Assalam and alhamdulillah.

Qhalida amat turns to 24 years old. Alhamdulillah. Sebab allah masih sayang, bagi nafas, bagi penglihatan untuk menikmati hari ni.

Since today is my big day. First, happy birthday to myself *patting my shoulder and strokes my hairs*. Big enough, huh? Mohon la qhalida amat. Perangai tu lepas ni biar molek. Kih3.

Qhalida amat masih terharu dengan usaha si mulan, fad, ifa dan wani dalam menyediakan surprise ni. Huwahhh. Suka tau buat aku nages tepi bucu katil ni!
Mohonnya, semoga allah lindung setiap darinya dari malapetaka, kesedihan, kemalasan dan semoga allah menganugerahkan nikmat yang maha hebat pada semua. Ameen. Sob3. Siapa nak buat sweet dengan aku lepas ni. Sob3. *Sambung nages tepi bucu katil balik.*

Thanks for the confetti yang meletup sekaligus mematikan lilin aku. Aku tak sempat tiup pun. Dia da sedap landing atas api. Kih3. Terkekek kekek tengok video balik. Thanks juga untuk 1000 pieces puzzle. Gila wei. Kali ni tak da clue langsung! Insya allah. One fine day, akan siap juga benda ni. Kih3.

Thanks juga pada budak sekolah dedulu especially kelas darul iman. Huwah. Korang ni sweet tahu tak? Ade yang personally message. Ada yang harukan group. Memang. Korang memang haru.

Thanks juga dalam group official hs244. Thanks atas ucapan dan ingatannya. Semoga allah memberikan yang terbaik buat kalian. Insya allah dan ameen. Thanks juga buat group farmasi di penang yang masih mengingati aku siapa. Maklum la. Qhalida amat kan tukar kos. Kah3.
Thanks juga buat my family. Sob3. Anak anak buah semua ucap yang sweet sweet tahap nak minta diabetes tau. Makcu emosi. Kih3. Dan thanks juga anggap makcu idola korang even makcu kengkadang bambun korang macam apa kan? Thanks adik beradik atas ucapan, dan paling best. Kucing kakak siap nyanyi lagu birthday! Hahahaha.

Thanks kak syima for wishing and remembering my birthday. Qhalida amat terharu bila kak syima ingat. Kih3. Take care akak.

Last but not least, thanks mak sebab ucap birthday qali. Mak tanya. "Nak hadiah apa?" Qali x minta banyak. "Qali minta doakan yang terbaik ja.". Mak jawab "kalau mcm tu, mak doa turun 10 kg la macam tu". Sumpah la. Aku dari touching terus gelak macam apa kat uma dah. Hahaha.

Thanks for the wishes, thanks for the gifts especially cakes, confetti, balloon, puzzle, tumblr from fida. Allahu. Mana nak balas satu satu ni?

Alhamdulillah. Umur da 24 kan qhalida. Act like your age, please? Hahaha.

Terima kasih allah, sebab hadiahkan saya hamba-hambaMu yang cukup istimewa. Mohon lindungi mereka mohon sayangi mereka. Mohon segala kebaikan diberi dan segala malapetaka dijauhkan dari setiapnya. Insya allah.




Sweet tak? Huwahhhh. Dengan topi pink lagi. Budak2 nampak semua macam "BALLOON!!"
Mak masing masing macam. "Harem la, anak aku merengek belon kau pula" kah3. 


Bila anak buah creative terlebih. Ni la jadinya. Bhahaha. Park bogum terus dia bagi. Hahaha. Makcu terharu. 

Friday, 12 August 2016

new doodles, baby!

Assalamualaikum!
Apa khabar? Semoga dalam lindungan allah semuanya. Hiks. Hari tu kita ada cuba godek godek laptop. Kononnya nak lukis maskot la. Sebab kepala da kematu nak lukis doodle lagu mana lagi ni! So, berubah arah ke animal doodles *big claps for me, please!*

Secara amnya, tak la banyak mana mascot or animal doodle yang dibuat. Since qhalida amat pun jenis menyibukkan diri dengan perkara tak berfaedah. Bhahaha. Ada la dalam dua tiga helai animal doodle. And insya allah, more doodles will be publish soon. Mudah mudahan allah perkenan kan. *usap muka usai doa*

Anyone yang nak guna doodle dalam ni for a good sake. Please do. Don't be shy shy shy *terpromote doodle sambil nyanyi lagu twice pula*

Bakat yang allah bagi, insya allah saya akan guna dijalan yang baik. Alhamdulillah.





Segala yang baik, anugerah dari Allah. Apa yang terkurang dan tersilap, datang dari saya yakni qhalida amat, si manusia dosa

P/s: sesiapa ada cadangan animal doodle lain. You may drop your comments! Me do appreciate your comments!

Wednesday, 20 July 2016

Riang ria raya cara kita part 2.

Assalamualaikum. Apa khabar? Moga semuanya dalam lindungan dan rahmat Allah. Sweet tak kita doa doa cam tu? Bhahaha.

Jalinan kasih aidilfitri FSK 2016 diadakan pada jumaat yang lepas. Jangan suruh buka kalendar tengok tarikh balik bagai. Tak kose den.

Since qhalida amat pun mereput duduk palam lepas habis final gara gara fyp, baiklah qhalidamat melantak makanan program yang diorang adakan, kan? Memandangkan ramai yang dah balik, segelintir classmate ja yang ada. Tak pa la, janji ada. Jangan kata kita tak campur manusia pula, kan? Haha.

Nah. Malas nak cakap panjang panjang.
Bila kesayangan ambil gambar. Haila. Kita rindu dah. 

Dengan classmate yang lain





 
Gambar dengan dekan kita. Hensem tak dekan kita? Hiks. 
Gambar makanan? Oh. Tak da. Dalam perut semuanya. Hahaha. Lauk pauk disediakan adalah nasi impit, apam balik, laksa, nasi tomato, soto sup, lontong, air oren. Ada yang tertinggal ke? *geledah perut*

Okied. Sampai disini aja. Lain kali kita gosip lagi. Hahaha. Selamat hari raya.

P/s: "matriya". Ada kata orang ucap begini sakit jiwa. Hangpa tak tahu, zaman da laju. Zaman da maju. Semua sibuk. Maka yang panjang di pendek-pendekkan. Penjimatan masa katanya. Bukan duit ja kena jimat, tulisan huruf pun kena jimat la ni *senyum sinis*

Bye! Assalamualaikum