Sunday, 15 January 2017

FUN BOOK



Assalamualaikum dan salam sejahtera. Huuu. Setelah sekian lama tak menulis di blog, kan? Miss me tak? Mohon miss sikit, boleh? *attentionseeker*

Okay, back to the title which is FUN BOOK. Yup. Semester 7 kali ni kami ada mengambil subjek yang kalau sekali pandang, “eh, apasal kau pisio belajar benda ni?” dua kali pandang, “eh, betul ke kau belajar benda ni?” dan kali ketiga pandang. “ohhh~~” tak tahu dah nak bagi pandangan apa. Hahaha

Alhamdulillah. Kelas entrepreneurship 600 atau ENT 600 kami didedahkan dengan cara cara berbisnes. Oh ini bukan skim cepat kaya atau MLM yang duk pungpang pungpang tu. Mula mula masuk kelas macam “wei, kelas apakah?” sebab tak boleh nak relatekan dengan apa yang dibelajar sebelum ni. Tapi alhamdulillah, setiap minggu dengan bimbingan Encik Nurul Hafez Abd Halil. We finally see clearly what we learnt in his class. Giteww.

Belajar dari apa itu entrepreneurship dan sebagainya. Siap belajar financial bagai. Kau pepaham je la kalau kepala pesen pesen qhalidamat ni kena buat benda semua bagai ni. Nasib baik kak fida gagah buat financial. Qhalidamat? Marketing je. Kah3.

Dan dalam kelas ni juga kami kena mengemukakan pelbagai idea untuk project kami. Amek kau mengemukakan terus! Alhamdulillah, tiga idea yang diberitahu, idea FUN BOOK menarik perhatian dia. Hahaha. Tenang sikit la since ramai yang kata lecturer ni selalu reject idea student.

Part paling seronok buat prototype la semestinya. Sebab main gunting gunting bagai. Tapi bila part menampal guna gam bagi aku paling cukup lemah sebab aku tak suka benda melekit. Boleh datang baran kalau kena kerjasama dengan gam wei! Hahaha.

Dan, tarra. Alhamdulillah prototype da siap dan selamat bentang dah. Dah selamat main da juga.


Firstly, our purpose untuk buat buku ini ialah untuk anak anak kecil yang ada masalah dengan aktiviti yang melibatkan “fine movement”. Fine movement ni macam nak pegang pensel, cubit tanah liat, zip baju, ikat tali kasut yang di mana kalau kita manusia yang normal rasa “alahhh kacang goreng je kot benda tu” tapi dari sisi anak anak kecil yang mempunyai masalah seperti ini mungkin diorang rasa useless. Yela, kita tak pernah berasa dalam kasut diorang, dengan pandangan manusia terhadap mereka lagi.

Since sepanjang aku pergi praktikal ni, aku tak pernah jumpa lagi “sensory book” yang meliputi segalanya. Macam zip, membutang, ikat tali kasut, mengira, merasa benda keras, kasar, licin, mengasingkan manik. So, kami mngambil inisiatif untuk buat buku ni. Sebenarnya, kat luar ada ja orang yang menjual buku buku seperti ini. Paling banyak kat etsy.com. cantik cantik kau! Speechless bila nak comparekan dengan prototype kami. Kah3.

Tapi, tak semestinya kanak kanak kecil ja ada masalah “fine movement” ni. Selalunya terjadi juga pada pesakit stroke. Yang lumpuh sebelah tu. Kalau tak dirawat dengan betul dan cepat, pesakit ada tendency untuk mengepal tangan sampai keras dan bengkok. Nak tak nak, sebagai pelajar yang belajar dalam bidang ni, kami akan tegangkan “stretch” semula. Insya allah, pesakit boleh kembali sihat semula dengan izinNya. Tapi tak la tegang je boleh baikkan?. Mesti la diiringi dengan usaha yang lain. Insya allah.

Oh, terpanjang post ni pula. Thanks pada Norafida bt Sahrim dan Fatin Fatimah bt Nordin atas komitmen, idea, kreativiti, masa dan wang yang dicurahkan. Hanya Allah yang selayaknya membalas budi baik korang. I love you so much. Thanks dan sorry atas kesalahan dan kekhilafan sepanjang dalam kelas. Almaklum la. Diorang duduk depan En Hafez, qhalidamat punya tempat? Nun hah. Belakang sekali seberang benua. Hahaha. So, qhalidamat banyak lost dalam kelas. Hiks.

The best part dalam kelas terakhir ni kami dapat ambil gambar ramai ramai. Gambar kelas B. kelas yang dimana kalau En hafez tanya senyap ja. Confuse jap ni kubur ke kelas? Tapi ketahui lah, anak anak kelas B la yang paling haru dalam hati ai *kesat air mata kat hujung mata*
Anak anaks dan en hafez. 

Dah la, malas menulis. Bubye! And thanks for your time for reading this post!





Nah, last but not least. 

video


Saturday, 22 October 2016

Saengil chukkahae, qhalida

Assalam and alhamdulillah.

Qhalida amat turns to 24 years old. Alhamdulillah. Sebab allah masih sayang, bagi nafas, bagi penglihatan untuk menikmati hari ni.

Since today is my big day. First, happy birthday to myself *patting my shoulder and strokes my hairs*. Big enough, huh? Mohon la qhalida amat. Perangai tu lepas ni biar molek. Kih3.

Qhalida amat masih terharu dengan usaha si mulan, fad, ifa dan wani dalam menyediakan surprise ni. Huwahhh. Suka tau buat aku nages tepi bucu katil ni!
Mohonnya, semoga allah lindung setiap darinya dari malapetaka, kesedihan, kemalasan dan semoga allah menganugerahkan nikmat yang maha hebat pada semua. Ameen. Sob3. Siapa nak buat sweet dengan aku lepas ni. Sob3. *Sambung nages tepi bucu katil balik.*

Thanks for the confetti yang meletup sekaligus mematikan lilin aku. Aku tak sempat tiup pun. Dia da sedap landing atas api. Kih3. Terkekek kekek tengok video balik. Thanks juga untuk 1000 pieces puzzle. Gila wei. Kali ni tak da clue langsung! Insya allah. One fine day, akan siap juga benda ni. Kih3.

Thanks juga pada budak sekolah dedulu especially kelas darul iman. Huwah. Korang ni sweet tahu tak? Ade yang personally message. Ada yang harukan group. Memang. Korang memang haru.

Thanks juga dalam group official hs244. Thanks atas ucapan dan ingatannya. Semoga allah memberikan yang terbaik buat kalian. Insya allah dan ameen. Thanks juga buat group farmasi di penang yang masih mengingati aku siapa. Maklum la. Qhalida amat kan tukar kos. Kah3.
Thanks juga buat my family. Sob3. Anak anak buah semua ucap yang sweet sweet tahap nak minta diabetes tau. Makcu emosi. Kih3. Dan thanks juga anggap makcu idola korang even makcu kengkadang bambun korang macam apa kan? Thanks adik beradik atas ucapan, dan paling best. Kucing kakak siap nyanyi lagu birthday! Hahahaha.

Thanks kak syima for wishing and remembering my birthday. Qhalida amat terharu bila kak syima ingat. Kih3. Take care akak.

Last but not least, thanks mak sebab ucap birthday qali. Mak tanya. "Nak hadiah apa?" Qali x minta banyak. "Qali minta doakan yang terbaik ja.". Mak jawab "kalau mcm tu, mak doa turun 10 kg la macam tu". Sumpah la. Aku dari touching terus gelak macam apa kat uma dah. Hahaha.

Thanks for the wishes, thanks for the gifts especially cakes, confetti, balloon, puzzle, tumblr from fida. Allahu. Mana nak balas satu satu ni?

Alhamdulillah. Umur da 24 kan qhalida. Act like your age, please? Hahaha.

Terima kasih allah, sebab hadiahkan saya hamba-hambaMu yang cukup istimewa. Mohon lindungi mereka mohon sayangi mereka. Mohon segala kebaikan diberi dan segala malapetaka dijauhkan dari setiapnya. Insya allah.




Sweet tak? Huwahhhh. Dengan topi pink lagi. Budak2 nampak semua macam "BALLOON!!"
Mak masing masing macam. "Harem la, anak aku merengek belon kau pula" kah3. 


Bila anak buah creative terlebih. Ni la jadinya. Bhahaha. Park bogum terus dia bagi. Hahaha. Makcu terharu. 

Friday, 12 August 2016

new doodles, baby!

Assalamualaikum!
Apa khabar? Semoga dalam lindungan allah semuanya. Hiks. Hari tu kita ada cuba godek godek laptop. Kononnya nak lukis maskot la. Sebab kepala da kematu nak lukis doodle lagu mana lagi ni! So, berubah arah ke animal doodles *big claps for me, please!*

Secara amnya, tak la banyak mana mascot or animal doodle yang dibuat. Since qhalida amat pun jenis menyibukkan diri dengan perkara tak berfaedah. Bhahaha. Ada la dalam dua tiga helai animal doodle. And insya allah, more doodles will be publish soon. Mudah mudahan allah perkenan kan. *usap muka usai doa*

Anyone yang nak guna doodle dalam ni for a good sake. Please do. Don't be shy shy shy *terpromote doodle sambil nyanyi lagu twice pula*

Bakat yang allah bagi, insya allah saya akan guna dijalan yang baik. Alhamdulillah.





Segala yang baik, anugerah dari Allah. Apa yang terkurang dan tersilap, datang dari saya yakni qhalida amat, si manusia dosa

P/s: sesiapa ada cadangan animal doodle lain. You may drop your comments! Me do appreciate your comments!

Wednesday, 20 July 2016

Riang ria raya cara kita part 2.

Assalamualaikum. Apa khabar? Moga semuanya dalam lindungan dan rahmat Allah. Sweet tak kita doa doa cam tu? Bhahaha.

Jalinan kasih aidilfitri FSK 2016 diadakan pada jumaat yang lepas. Jangan suruh buka kalendar tengok tarikh balik bagai. Tak kose den.

Since qhalida amat pun mereput duduk palam lepas habis final gara gara fyp, baiklah qhalidamat melantak makanan program yang diorang adakan, kan? Memandangkan ramai yang dah balik, segelintir classmate ja yang ada. Tak pa la, janji ada. Jangan kata kita tak campur manusia pula, kan? Haha.

Nah. Malas nak cakap panjang panjang.
Bila kesayangan ambil gambar. Haila. Kita rindu dah. 

Dengan classmate yang lain





 
Gambar dengan dekan kita. Hensem tak dekan kita? Hiks. 
Gambar makanan? Oh. Tak da. Dalam perut semuanya. Hahaha. Lauk pauk disediakan adalah nasi impit, apam balik, laksa, nasi tomato, soto sup, lontong, air oren. Ada yang tertinggal ke? *geledah perut*

Okied. Sampai disini aja. Lain kali kita gosip lagi. Hahaha. Selamat hari raya.

P/s: "matriya". Ada kata orang ucap begini sakit jiwa. Hangpa tak tahu, zaman da laju. Zaman da maju. Semua sibuk. Maka yang panjang di pendek-pendekkan. Penjimatan masa katanya. Bukan duit ja kena jimat, tulisan huruf pun kena jimat la ni *senyum sinis*

Bye! Assalamualaikum

Saturday, 9 July 2016

Riang ria raya cara kita.

Assalamualaikum.
Apa khabar? Semoga semua yang terlintas membaca atau memang singgah datang blog usang ini dirahmati, disayangi dan dirahmati Allah selalu. Insya Allah. So. Today is almost becomes the 5th eidu fitri, right? Hahaa. Tetiba orang puteh. Kau ni memang nak kena tempeleng qhalidamat.

Okay. Umat islam tahun ni sambut raya yang jatuhnya hari rabu. Berapa hari bulan? Sumpah. Aku bab-bab hari bulan ni memang kelaut. Sampai paper last untuk final aku pun aku confuse isnin ke selasa. 12 julai tu bila? Isnin ke selasa? Ye. Qhalida amat rasa memang da cukup tua. Uban dekat kepala pun da tambah-tambah. *padahal banyak makan MSG.

Alhamdulillah. Diberi kesempatan untuk meraikan hari raya pada tahun ini. Dan tentu tentu alhamdulillah thumma alhamdulillah sebab qhalida amat layak dapat duit raya dari adik beradik untuk tahun ni lagi. Wei! Seronok bak hang wei! Anak buah duk ngendeng,

"Untung la makcu. KAYA"
"Senang je nak dapat duit raya"
"Cammane, cammane?"
"Belajar habis. Kalau ada lepas degree, ambil master, habis master sambung phd"
Dan masing masing berhuhuhu.
Kau tak tahu azab nau nak habis study ni hah!

Hahaha. Macam biasa la bila sambut raya stail aku ni. Sambutnya hari pertama. Hari kedua dan seterusnya da bukan hari raya dah. Dah macam hari biasa. Kasut raya kakak belikan, sudahnya aku simpan, buat praktikal sem 8 nanti. Insya allah. Mana tahu tetiba ajal jemput. Tak sempat den nak bergaya dengan kasut baru. Hahaha. Tapi sempat acu la hari tu. Thanks kak mala!

Tak nak cakap panjang panjang sebab aku stress kena balik awal ke palam. Ni gara gara last paper la ni. Orang lain semua duk sental rendang, kuah kacang, ketupat di rumah. Aku kat sini duk kunyah nota. *tipu, aku leka tengok 2 days 1 night sebenarnya*

Nah, kita tepek gambar raya sehelai dua.
Beratur selepas solat hari raya. 

Keluarga abang sham dan kak marina. 

Keluarga kak amy dan abang ismail

Keluarga abang salleh dan kak ina.

Keluarga kakak dan abang sharul. Dan atoto. Cer cari atoto

Keluarga abang dan kak haslinda

Me, apak dan emak. 

Pipi pau kukus satu. Pipi pau kukus dua. Bhahaha


Keluarga kak nye dan abang azhar
Tak semua ada kan. Since kami ada 10 beradik. Abang wan dan kak yan. Dan keluarga kak mala. 

Next pictures pula!
To anak anak kucing dan ibu ibu kucing di rumah.
Ibu: ayah, acu, dan blackie
Abang: oyen
Anak kucing: mimi, jack, aput, itam dan ikin.
Minta maaf dan selamat hari raya.

Minta maaf bila aku lambat bagi kau makan. Lepaskan perut aku ja dulu padahal korang semua pun ada perut.
Minta maaf bila aku suka lipat belakang telinga korang bila korang tidur.
Minta maaf bila aku hempap tangan aku yg berkilo-kilo ke atas badan kau yang gebu tak gebu tu.
Minta maaf bila aku aku tak refill air or pasir tanah kau.
Minta maaf bilamana aku peluk korang cari kutu. Mak kata tak payah bela kera. Cukup dak qhali ada.
Minta maaf bila aku makan, aku angkat pinggan tinggi, supaya kau tak capai sekaligus kau kebuluran.
Minta maaf bila aku peluk cium hidung mulut tapak kaki kau dengan penuh rakus.
Minta maaf sangat my meows. I love you. More than you could imagine. *ah sudah, lurus ke idok aku ini?*

Dengan abam abam hensem!. Anak buah tinggi melampai la ni!. Nyampah. Korang makan galah ke hape hah?


Adik beradik. Dari kiri ariff, taufiq dan irfan. Haihhh. Makcu tua!
Sekian. Minta maaf jika saya ada terkasar bahasa. Tersentuh hati dan perasaan pembaca atau mana mana pihak. Cau cin cau! 
Assalamualaikum