Thursday, 23 May 2013

Hlovate-maniac


Assalamualaikum dan peace yo.

Kepada penggemar novel, anda mesti agak familiar dengan nama penulis hlovate. Kalau tidak? Sila terjun di air terjun Niagara tu.

Dan termasuklah aku, I’m a big fan of hlovate. Oh my! Buku dia banyak membuka mata saya, membuka minda saya yang agak cetek ilmu ni. It’s worth to read it. No regret. Kadang-kadang meleleh-leleh jugak baca nukilan dia but mostly aku akan gelak sakan and thinking deeply.

Sepanjang nukilan hlovate, dari aA+bB, 5 tahun 5 bulan, rooftop rant, [tunas], Schubert serenade, ked’s story, versus, contengan jalanan dan the latest, anthem :). One word aku boleh described, penulis ni sangat awesome. Alhamdulillah, dah memang Allah bagi dia seorang yang sangat talented dalam penulisan. Nak tunggu aku buat novel macam dia memang takkan la wei. Agaknya kalau syarikat buku roboh bina balik pun aku still tak hantar manuskrip novel ke syarikat buku tu. Ahaha. Lagipun, aku tak hebat dalam bahasa. Baik Bahasa Melayu samada Bahasa Inggeris.

Gaya bahasa dia yang sangat haiii sempoi tak langgar tatabahasa rules aku, tu da kira superb la. Aku memang pembaca novel yang tegar. Tapi bila penulis guna bahasa yang sangat haii aku tak sedap nak membaca. Sorry, memang lama lah aku nak khatam kau. But not to hlovate. aA+bB tu dah berapa kali aku khatam baca khatam baca and repeat sampai buku naik kuning. Muhehe. Itu buku aku paling treasure. Sanggup sorok. Nak cari buku hlovate bukan senang, aku nak tunggu Schubert serenade bukan sekejap, nak setahun jugak lah aku mencari di kedai buku. Dan aku bukannya selalu dapat keluar ronggeng-ronggeng masuk popular jalan masuk macam mafia ke rak novel cari novel hlovate semata-mata. Silap hari bulan, bukan novel dia aku dapat, novel orang lain aku gapai. Ekeke.

Itupun aku dapat Schubert serenade dalam keaadaan tak berplastik and ada calar sikit kat hujung, oh my. Hati gelegak-gelagak. But I still grabbed it. Ah, malas aku nak menunggu dia masuk popular. Sekarang zaman dah maju. Order guna online, dan Alhamdulillah. Anthem and hlovatinta dalam tangan. Ahahaha. Kau nak tunggu anthem sampai popular or any kedai buku. Almaknanya, kau balik rumah cedok air dalam perigi sampai habis. And you know, air perigi takkan habis.

Apa ya lagi keunikkan hlovate ni?


Urmm, dia banyak cerita university luar negara. Aku tak tahu lah kalau dia cengelat menulis ke apa tapi aku ni percaya bulat-bulat pasal university yang dia ceritakan. Eheee. Aku jeles tau! Yelah, aku dalam Malaysia je kot!. Ekeke.

Selain tu, susunan kata yang tak heavy. Maksud aku tak susah nak dicerna oleh mata aku sekaligus menghantar input-input ke otak. Kelakar bila baca sesetengah novel yang I love you, I sanggup terjun air terjun Niagara demi you. Dah kau terjun air terjun Niagara nak keluar macam mana der? Ayat dia tak berbunga yang overloaded. Macam dalam aA+bB. Walaupun addin dengan benz dah kahwin, but bahasa diorang sangat..hai. nak grabbed hubby macam benz simpan dalam poket. Ekekek.

How the author twisted the story in each of novel. Itu paling awesome times awesome equal to awesome square. Baik dalam versus, and anthem dan tak lupa juga pada rooftop rant. Aku kagum bila penulis boleh twisted watak from bergeledang kat street main skateboard turned to ashraf omar (AO) yang berubah menjadi muslim yang baik. Dalam rooftop rant, bilamana si trisy yang bermasalah yang kadang- kadang aku sendiri ragu ada ke perempuan macam ni turned to muslimah yang super. Dan the latest, anthem, from third culture kid to muslimah yang baik. Oh, my! Dan anthem lah aku tunggu macam buah manggis ada 6 ½ tampuk kat luar kulitnya. Ekeke. Dash and hitler lee. Oh, my!

Dan dalam setiap nukilan dia, dia akan masuk kata-kata motivasi yang sangat daebak. Tak rugi membaca novel dia. I’m sounded like to promote hlovate punya buku kan? Ekeke.

And mostly,dia akan menyumbatkan segala bagai lagu-lagu dalam setiap buku dia. Oh my, mostly, aku tak tahu pun lagu apa dan aku google la lagu-lagu tersebut. Ahaha. Dan hlovate selalu menggunakan bahasa inggeris dalam novel dia. Dapat pulak pembaca macam aku yang vocabulary plus kosa kata yang kadar peratusnya 9% ni hah. Buka oxford dictionary terus wei. ahaha .

Dan aku paling suka dia masukkan unsur-unsur islamik dalam buku-buku. That’s why I said this author is totally gifted by Allah. Tak mudah nak jumpa novel yang kelakar, haru, berilmu dan ada gaya islamik yang tak heavy. Mostly cinta, kahwin kontrak-janji cerai dua tahun kemudian-but fall in love dengan suami. Tipical enough. Memang dulu buku novel macam nilah aku cari, gaduh-gaduh->terkahwin->tengkar macam tom and jerry dan sebagainya. Tapi aku memang tolak habis kalau buku tu bercinta sakan dari mula muka surat sampai la berapa keping dah nak habis novel baru diorang kahwin. Oh,my. Ahahaha.

Unsur islamik yang dia masukkan are simple to be digest oleh akal pemikiran dan hati kita. Kadang-kadang nangis bila cara penulisan dia. Sebab dia betul-betul buat aku terhantuk dan terngadah tertanya kenapa aku tak sedar sebelum ni. Sumpah. Lepas tu, mula la sesi aku imbas kembali sampai naik bengkak mata. Tacinkk sungguh. Ahaha.



aA+bB. Buku yang aku tak pernah jemu nak baca. Kelakar habis. Dan tentulah tak tipical type. Ahaha. 


[tunas] throw back to school times. Oh my. Walaupun kadang-kadang baca macam agak extreme je, but still membangkitkan rasa kasih di sekolah. Dan buku ni adalam sinambungan buku aA+bB but patah balik masa 7 tahun sebelum tu. How’s addin shah met with benz aliff. Betapa harunya bila addin bergabung dengan mags 7. Mandi guna distilled water dalam makmal kimia. Sungguh haru.



Rooftop rant. Buku yang mengajar jangan putus asa. Sungguh. Macam mana si trisy struggle with her life. Bila keluarga tak peduli, duk gila kejar kerja, gila kejar duit, gila kejar connection duk hentam suami isteri sampai si trisy terabai. Aku agak terkejut bila penulis tulis yang si trisy hisap rokok, tomboy. Oh my. Dan tentunya la aku suka watak Zaid yang suka sangat pakai cermin mata John Lennon dalam novel ni.ahaha. comel enough!


Schubert serenade. 3 novelis dalam satu novel. Tapi aku baca satu je. Itupun sebab hlovate. Ekeke. Macam Nampak kejam je. Buku yang aku nangis jurai-jurai. The relationship between the step brother, abang shah dengan ju’a (najwa). Eh, bukan relationship yang bercinta tu. Ini relationship between anak tiri. Sebab mostly kita dengar, tiri sesama tiri tak bape ngam. Dan bila shah excident dan meninggal lagi lah aku dah macam orang gila.


Ked’s story. Ahaks, story about skateboard. Sangatlah awesome. Aku yang totally memang tak tahu langsung pasal skateboard dapat lah juga tahu sedikit pasal skateboard.



 Versus. Nak kata sinambungan ked’s story, tak da la jugak. Sebab dalam ked’s story tu, ked tu abang si heroine dalam versus ni, minn Edina. Dan buku ni memang Islamic habis. Bukan senang from street to sejadah. Bukan senang nak berubah. Dan islam tu bukanlah setakat pakai baju lengan panjang , bertudung dan solat macam minn Edina buat. Itupun because  of her grandfather’s wish agar minn Edina berubah. Dan bagaimana ashraf omar berubah sampai totally superb. Aku tak tahu nak hurai macam mana dah.

5 tahun 5 bulan.  Aku dah tak ingat sangat. Sob3.


Contengan jalanan. Perjalanan mencari tuhan. Sungguh. the man who decided to change at 12th hour dies on the 11th. Berubah bukan untuk ditunggu. Buku ni unik. Depan belakang boleh baca. Sebab cerita pasal dua orang kawan. K square dan fend. Dalam novel ni, banyak sangat kata-kata motivasi yang sangat awesome. Dan tak dilupakan kata-kata yang kelakar juga. Ahaha. Dan novel yang membuka mata what is fasting means. Doesn’t meant only do not take any food nor drink from fajr until maghrib. How Fend dan Chad mengembara sambil berpuasa di Negara orang. Totally different from usual.

Orang duk sibuk kejar malam lalilatulqadr, kita pulak sibuk kejar diskaun dekat pasar lailatul “KAMDAR”. Deep enough. Tak rugi baca.



Lastly, anthem :). Third culture kid. Baik badlee dan dania dashrin. Meet pulak tipikal manusia yang assume girl macam dania is totally zero in islam. Pandangan serong. Than bagaimana dash nak berterus terang dengan family dia yang dia dah berubah. Curious? Sila lah baca anthem weh. Dan tentulah interesting about the hell hitler, Lee Hitler met with the Goth Dash.


Then hlovate ada keluarkan buku hlovatinta. Petikan kaya-kata motivasi dalam karya-karya beliau. Syarikat jemari seni keluarkan benda ni sangat terhad. Kiranya macam imited edition. But, Alhamdulillah, aku dapat!. Muheheh. Sengih kejam. Even buku dia ala comel cenonet, but the contect have deep meaning. Dia kata akan ada buku hlovatinta untuk kedua. Insya allah. Muhehe.

Itu lah setakat ni review aku terhadap novel hlovate. Dulu aku mungkin curios who is the super talented person under hlovate’s name. tapi tak sekarang. Kalau boleh, biar lah dia rahsia macam ni. Ekeke. My doa, semoga allah menyayangi, mengasihani, merahmati dan melindungi dia, keluarga dia dan sahabat-sahabat dia. Semoga dapat menghasilkan novel-novel yang boleh bagi impact macam kena langgar kontena bawak simen. Semoga sentiasa sihat-sihat selalu.

So, pada siapa-siapa yang curious terhadap hlovate. Boleh lak klik-klik.

facebook hlovate.

blog hlovate.

sebenarnya, kalau klik pada facebook, boleh la tengok about hlovate. totally, hlovate inspiring me. alhamdulillah :)



nak beli novel Jemari Seni dengan cara online? senang dan sampai rumah sekejap je.
worth for order it. Insya Allah :)

capital H, stand for hlovate. in rainbow colour. like you, inspiring me and other readers.with your various styles,random talk, super motivation and jokes yang tahap overloaded.
Aku sangatlah suci bila baca novel hlovate ni sampai restaurant garfu dan camca pun aku google. Ahaha

maaflah panjang kelaut, till then :)








25 comments:

  1. Assalamua'laikum.
    jeles okeh tgk anthem tu. akak ada semua diatas kecuali anthem. dgr kata limited edition n xkan atau lambattttt lagi akan keluar ~ nangess >_<"

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam. anthem tak limited edition, just hlovatinta tu limited edition, yg ni kebetulan saya beli melalui online promosi kasih sayang kalau tak silap. anthem seronok. tak rugi baca. eheheh. semoga akk dapat kumpul semua buku hlovate k!. ehee :)

      Delete
    2. oohhhh akak salah pahamlah ni. bolehlah cari kat pesta buku shah alam nanti. tq yang..mmg suka tulisan hlovate :-)

      Delete
    3. ehee. no biggie, nanti grab semua buku hlovate tau!, tak rugi baca kan buku dia :). semoga akk dapat bukunya di pesta buku nanti!.

      Delete
  2. arghh nak baca hlovatinta tu tapi tak jumpa kedainya di mana ia dijual. Haihhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee, tak silap saya, hlovatinta tak dijual di kedai-kedai buku. dia macam limited edition. tapi tak tahu la kalau promotion tu masih available atau tak, sebab hari tu beli melalui online, satu buku hlovate dan lagi satu penulis lain dan dapat hlovatinta. pengisian buku yang bagus, a compilation or superb words from hlovate :)

      Delete
    2. Where can i get hlovatinta . Serious nak beli sgt . Quotes dia tersangatlah best

      Delete
    3. tak pasti pula samada masih buat pencetakkan lagi atau tak. hari tu saya beli promosi dua buku dapat buku hlovatinta sekali. insya allah boleh bertanya pada pihak jemari seni(laman web di atas) sebab mereka pun ada twitter dan insya allah balas setiap komen yang ditanye. hihihi

      Delete
  3. Akak, nak tanya. Akak dah beli dekat jemari seni online? Saya nak beli tapi takut was-was sebab tak pernah beli buku online. Hihi. Hope dapat jawab

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye, boleh je, boleh dipercayai kalau beli melalui online ni, pergi laman web jemariseni dulu, kalau tak silap kena daftar je la, simple je, daftar pun tak de kena bayar pun, just dia nak email kita je. then kalau, da order tu and da buat bayaran, nanti ambil gambar slip bayaran atau scan dan hantar pada email pihak jemari, insya allah, dalam 2 minggu sampai la. akk beli novel anthem, dibawah pohon sena ngan hlovatinta memalui online kat jemari seni, heee. boleh buka laman web dia, dia akan ajar macam mana. chaiyok3

      Delete
  4. Akak, nak tanya. Akak dah beli dekat jemari seni online? Saya nak beli tapi takut was-was sebab tak pernah beli buku online. Hihi. Hope dapat jawab

    ReplyDelete
  5. Orang nak hlovatinta tuuu. Sobsob.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahu la masih available atau tidak, tapi klovate kata insya allah, ada yang kedua punya. buku dia kecil je, tapi penuh ngan kata-kata hikmah novel-novel sebelum ni, heee.

      Delete
  6. ape ek lagu hindustan dlm anthem tuhh?? yg maksud lgu tu sgt mendalam...

    ReplyDelete
  7. Salamm..
    Sy ada jgak semua novel hlovate xcept hlovatinta..waaa jelessnyaaa
    JS tak nk print out lg ke ??
    Sesapa ada jual kat sy tak ? Muehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam, :)
      cuba ask pada JS di twitter, selalunya diorang akan reply apa yang customer tanya. insya allad ade je hlovatinta tu. huuu

      Delete
  8. Salamm..
    Sy ada jgak semua novel hlovate xcept hlovatinta..waaa jelessnyaaa
    JS tak nk print out lg ke ??
    Sesapa ada jual kat sy tak ? Muehehe

    ReplyDelete
  9. Salamm..
    Sy ada jgak semua novel hlovate xcept hlovatinta..waaa jelessnyaaa
    JS tak nk print out lg ke ??
    Sesapa ada jual kat sy tak ? Muehehe

    ReplyDelete
  10. Salam..
    Ada sesiapa tahu blog terkini hlovate apa? Mohon reply. Kerjasama kalian amat dihargai. Sekian terima kasih.

    ReplyDelete
  11. Assalam ,, mana novel 5 tahun 5 bulan ?? xde pun .. n klau nk baca novel hlovate dkt online mcm name ehh ?

    ReplyDelete
  12. gempak gila Hlovate nya idea
    x jemu langsung baca
    lawak kaw2
    sedih kaw2
    tunas & aA+bB = my fav
    nak2 sy budak eng. mmg suka gilak r dgn novel ni
    imbau habes kenangan kat asrama
    awesome tahap cipan r
    nak pulak ade cover lagu Hlovate
    cair gila r ingat Benz nyanyi
    perghhhh

    ReplyDelete
  13. Yeyy same lah kita....saya pon minat sngt kat hlovate n bile bace review tu mmg sengih angguk sorg2 sbb dpt rase ape yg cube disampaikan sbb stiap karya hlovate mmg gempak habis...dh bnyk kali khatam buku hlovate tapi masih lagi x puas..mmg syok tahap x ingat dunie...tapi schubert serenade tu xde sambungan ker??nk tau jgak ape yg jadi kat ju'a...tapi watever pon hlovatr is best...ur hatd die fan is here!!!

    ReplyDelete
  14. Yeyy same lah kita....saya pon minat sngt kat hlovate n bile bace review tu mmg sengih angguk sorg2 sbb dpt rase ape yg cube disampaikan sbb stiap karya hlovate mmg gempak habis...dh bnyk kali khatam buku hlovate tapi masih lagi x puas..mmg syok tahap x ingat dunie...tapi schubert serenade tu xde sambungan ker??nk tau jgak ape yg jadi kat ju'a...tapi watever pon hlovatr is best...ur hatd die fan is here!!!

    ReplyDelete
  15. hai.... saya pun minat sangat2 smua karya hlovate!!! bila dia nak keluarkan karya terbaru ea?

    ReplyDelete