Wednesday, 30 October 2013

a day at UiTM Sungai Buloh :)

Assalamualaikum.

Story time!

fida, aku, atul, erra, ida, syaza dan munifa :)
On 29th October 2013, kami pelajar ijazah fisioterapi semester 1 dan pelajar post diploma pergi ke UiTM Sungai Buloh. Pengalaman? Daebak! Best woo, rasa macam tak nak balik ja. Ahaha. Nampak sangat exaggerated kan?

Alhamdulillah, pergi ke Fakulti Perubatan UiTM Sungai Buloh yang awesome tu. Tujuan pergi ke sana tak lain dan tak bukannya adalah untuk melihat mayat. Hek. Percaya? Sila la percaya. Kami ke sana untuk diperkenalkan dengan tubuh badan manusia. Kiranya macam anatomy la. Selama ni kan asyik tengok dalam buku ja, sekali dia tunjuk mayat yang ntahsapesapeterlantaratasmejabesi. Dan lecturers or staffs di situ tunjukkan la mana otot-otot yang ada pada tubuh badan manusia. Dan! Yang superbnya, kami-kami pegang mayat! Hek. Hek. Hek.

Tapi tak tahan bau alcohol dengan formaline. Awesome sampai pening pinar-pinar. Kehkehkeh.

Mula-mula kami di tunjukkan mayat di bilik anatomy. Laboratory mereka? Awesome! Untung la siapa yang belajar di situ. Heee J.

Masa mula-mula masuk Nampak satu meja ditutupi dengan plastic kanvas. Dupdap, dupdap. Jeng3.

MAYAT

Hamek kau. Semua serbu nak tengok mayat. Pertama-tama dalam hidup tengok mayat kena lapah kulit untuk dijadikankan bahan pembelajaran. Selalunya, mayat yang mereka buat sebagai bahan pembelajaran ni adalah mayat yang tak dituntut oleh waris dan warga asing. Masing-masing apa lagi, duk pegang otot mayat je la, then recall balik apa yang belajar dalam kelas. Oh, ni deltoid, oh ni pectoralis major, oh ni, oh ni, oh ni. Berapa banyak oh ni la kan? Tapi sumpah!, memang sangat best!, pengalaman yang tak boleh lupa J. Alhamdulillah


Selepas di makmal anatomy, kami-kami yang da ala-ala kanak-kanak Ribena turun ke muzium perubatan. Pernah dengar pepatah bagai pelanduk masuk ke kampung? Hah, itu lah keadaan aku tadi. Wow. Wow. Wow. Padahal dalam buku ada je semua benda tu, tapi nampak depan mata bila mereka-mereka masukkan organ dalam balang. Eh,seronok la. Muzium dia tak la besar mana tapi banyak informasi. Ada ular, ada ala jengking, ada ikan buntal, ada ikan batu. Kebanyakkan haiwan-haiwan yang mereka awet dalam tu adalah haiwan yang menghasilkan bisa. Sekarang ni, bahagian farmasi mengkaji bahawa mungkin bisa-bisa haiwan ini boleh dijadikan sebagai ubat alternatif pada masa akan datang. Betapa besarnya kuasa Allah.

Let pictures tell the rest of story 

muka real okay 

replika kulit :), bukan kek, kalau nak buat kek pun boleh :)

dengan ular 

fida dan pari-parinya :)



atul dan erra di samping replika


replika serangga.




mr charlie, our kine friend :)





sagittal plane: nampak la macam mana otak dan kepala kita kan? subhanallah


small intestine

Selepas tu. Kami dibawa ke tingkat 6. Tingkat 6 dimana mayat dilapah, mayat di rendam dalam larutan yang disediakan. Masa mula-mula staff tu tunjuk macam tong besi, dah agak mesti ada benda scary dalam ni. Jeng jeng jeng. Mayat wei. Then dia bagitahu proses menerima macam mana, buang semua darah dalam saluran tu macam mana. Kalau ada fungus dalam larutan air tu kena buat apa. Nampaknya mereka semua tabah duduk dalam makmal tu.

Selepas tu, kami di tunjukkan dengan mayat yang dah di lapah kulitnya. Staff di situ duk soal jawab upper limb la, lower limb la. Rotator cuff muscle la. Dah masing-masing jawab macam langau. 

"Ngengengnegentoid, ngengngengngenjor. Ngengngengngengdinosus".

 Staff tu pun angguk kan je la. Hahaha. Alhamdulillah, sedikit sebanyak dapat la kutip ilmu pada hari ini. Selepas tu, Nampak staff seorang ni duk tekun habis buat dissection pada kaki mayat. Sungguh. Dia kata kena duduk lama untuk buat benda ni. Boleh ja buat laju-laju tapi takut kepuasan yang kita nak tu tak da. Dah la nak dapat mayat bukan senang katanya. Maka kena la appreciate setiap mayat yang ada. Buat dissection baik-baik. Jangan nak gurau-gurau sangat. Tengok pun da penat. Apatah lagi tuan yang kena duduk sambil melapah kulit manusia tu kan? Patah pinggang woi!.

ada mayat dalam tong besi tu. 

staff sedang buat dissection bahagian kaki



penerangan dari staff berkenaan dissection. tengok dia duduk pun dah penat. apatah lagi beliau. sob3
Pas tu, masuk balik dewan kuliah dia. Dah habis lawatan. Sobsobsob. Sedih.

auditorium UiTM Sungai Buloh memang lawa habis! 

Apa-apa pun, seronok sangat. Kepada lecturers kami. Terima kasih banyak-banyak sebab mendedahan kami dengan pembelajaran ini. Terima kasih puan azlin, puan aiman dan ramai lagi. Dan daripada pihak UiTM Sungai Buloh, terima kasih sebab menerima kehadiran kaim ke university anda. University mitochondria anda memang awesome! Huuu 

Masa nak tunggu bas, jumpa Intan, Sofia, Faizal dan Azri. Doctors to be!. Alhamdulillah, semoga Allah permudahkan perjalanan kamu semua. Semoga segala ilmu yang bakal ditimba kamu akan diberkati Allah. Dapat jumpa my laling, Sofia :). Seronok! Belajar baik-baik, balik Melaka kita rempit sama-sama k. Heee :)
Habis cerita. Balik kampus semua tumbang dalam bas UiTM yang ala-ala roller coaster. Hek! Kau hado?

dipagi hari sambil tunggu henchik bas datang :)



alolo comel fida pegang "cake" kulit hah

Ya Allah,
permudahkanlah kami menerima ilmuMu ya Allah,
permudahkanlah kami menerima ilmuMu ya Allah,
permudahkanlah kami menerima ilmuMu ya Allah.

p/s : minta pada allah semata-mata tak berusaha pun tak da gunanya. Macam aku la sekarang ni. Minta tapi buku tak nak bukak~~~~~~
tak boleh nak upload gambar mayat, terperanjat pulak nanti. muhehe :)

*nyesal sambil tarik buku therapeutic. Sob3
Adieus 
yawn :O
credit to owner :)







51 comments:

  1. Replies
    1. haah,, selalunya forensik bagi mayat yang tak dituntut oleh waris atau warga asing la. lain la kalau someone dia memang da wakafkan bdannya untuk kajian, tu akan terus di hantar ke universiti la, hee, yang ni pihak hospital yang bagi. based on apa yang lecturer dan staff tu kata. heheh :)

      Delete
  2. akak nak tanya at least berapa result SPM yg diperlukan untuk masuk kos ni? Kos ni susah nak dapat ke? Peluang cerah ke untuk kerjaya akan datang nanti? Ada peluang ke untuk result SPM 5A 4B

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikum salam. Insya allah. Kalau ade kemahuan yang kuat. Insya allah everything can be done tahniah for the result. For the reality. Nak masuk medic di sungai buloh is quite tough. Sebab bila dengar medic expectation kena tinggi sikit. Kawan2 akk yg dapat sbung medic di sg buloh kebanyakkan nya 3.9 keatas masa diorang diploma. In my case pula. Akk sambung fisioterapi di puncak alam. Tak silap akk atas 3.5 insya allah ade peluang. Tapi dulu akk amek diploma la. Now further in degree. Cuba la masuk asasi or matrix and struggle for the whole year kat matrix dan dapatkan result yg meletup. Insya allah boleh. Bukan akk nak jatuhkan semangat awak. But ini reality nak sambung bljar. Akk doakan awak berjaya selalu. Tapi dulu spm akk pun x cun mana pun. Semangat semangat dan rahmat ibu bapa itu lagi penting dan mengatasi segalanya. Good luck. Thanks sebab melawat blog usang saya.

      Delete
    2. Waalaikum salam. Insya allah. Kalau ade kemahuan yang kuat. Insya allah everything can be done tahniah for the result. For the reality. Nak masuk medic di sungai buloh is quite tough. Sebab bila dengar medic expectation kena tinggi sikit. Kawan2 akk yg dapat sbung medic di sg buloh kebanyakkan nya 3.9 keatas masa diorang diploma. In my case pula. Akk sambung fisioterapi di puncak alam. Tak silap akk atas 3.5 insya allah ade peluang. Tapi dulu akk amek diploma la. Now further in degree. Cuba la masuk asasi or matrix and struggle for the whole year kat matrix dan dapatkan result yg meletup. Insya allah boleh. Bukan akk nak jatuhkan semangat awak. But ini reality nak sambung bljar. Akk doakan awak berjaya selalu. Tapi dulu spm akk pun x cun mana pun. Semangat semangat dan rahmat ibu bapa itu lagi penting dan mengatasi segalanya. Good luck. Thanks sebab melawat blog usang saya.

      Delete
    3. Thanks akak! Semoga akak diberkati Allah! Akak saya alhamdulillah dpt diploma fisioterapi upu. Kat mane eh uitm yg menyediakan diploma ni.

      Delete
    4. May allah bless you too dear! Urmm. Rasanya diploma fisioterapi uitm ada kat puncak alam,selangor ni saja. Puncak alam tau bukan shah alam. Huhuhu. Tahniah untuk kakak awak sebab menyambung pengajian ke peringkat tinggi. Mai la sini. Boleh belajar sama sama. Hiks

      Delete
  3. Akak boleh ke dari asasi terus ijazah sarjana fisoterapi? thankss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh saja. Tapi pointer kena lawa la nampaknya. Hihihi. Mxm akj dulu Dr diploma farmasi ke degree fisioterapi. Alasan berubah dari farmasi ke fisioterapi tu ialah muet tak lepas. Kih3

      Delete
    2. Boleh saja. Tapi pointer kena lawa la nampaknya. Hihihi. Mxm akj dulu Dr diploma farmasi ke degree fisioterapi. Alasan berubah dari farmasi ke fisioterapi tu ialah muet tak lepas. Kih3

      Delete
    3. uwaah akak dr dip farmasi ke ijazah fisio? sya memang brniat dr form 3 nak ambil fisoiterapi tp bla kluar upu xdpt. igtkan fisoterapi xda smpai ijazah.. skarang sya bru nak ambil dip farmasi start blan dpan.. result spm akak utk fiz,bio, kimia dpt apa? sbb klau nak smbung ijazah farmasi kna smua sains tu B.. so klau sya xlpas still boleh continue ijazah fisioterapi lah?

      Delete
    4. Hye adik manis! Tahniah dapat sambung belajar ke diploma farmasi. Alhamdulillah. Boleh je nak lompat ke bidang fisioterapi lepas habis diploma. Tapi some people think macam a big deal la kalau diploma lain degree lain. Akk mula2 apply degree farmasi memandangkan akk dulu diploma farmasi. Tapi percaturan allah indah kan. Akk x dapat further dalam farmasi. Allah letakkan akk dalam bidang ni. Spm akk biasa je yang. Bio akk b. Fizik n kimia alhamdulillah. Hukhukk. Masuk dulu farmasi. Insya allah you will fall in love with all pharmaceutical kejadah tu. Buat ubat, seronok juga. Insya allah boleh sambung fisio lepas diploma farmasi. Contoh yang dekat akk ni hah yang. Hohoho.

      Delete
  4. Salam kak, kalau diploma fisioterapi from uni swasta boleh ke nak sambung di Uitm atau mana mana uni kerajaan?

    ReplyDelete
  5. Waalaikum salam. Tentang tu saya tak berapa pasti pula sebab dalam batch saya tiada pula yg dr uni lain masuk. Tak tahu kalau dari kalangan pelajar pelajaran jarak jauh (pjj) sebab ramai ja pjj dekat uni ni. Mungkin boleh tinggalkan email pada saya di comotsememeh@gmail.com
    Insya allah saya cuba tanya pada pensyarah di sini. Thanks melawat blog sayaa. Huhuhu

    ReplyDelete
  6. Salam kak. Diploma fisio ni usually spm straight a's ke dia ambik hah ?. Then , dari diploma sains sambung degree fisio berapa tahun ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Rasanya tak da la syarat nak ke diploma fisioterapi sampai straight a. Mungkin ada jumlah a yang diperlukan rasanya. Kalau dari diploma sains ke degree fisiom still 4 tahun. Unless dari diploma fisio ke degree fisio. Diowang akan cut down satu thun. Kiranya diorang masuk lompat sem 3 terus. Walaupun cam gitu, yang pelajar dip sains ke degree fisio dapat la credit transfer. Kiranya ada subjek yang kita tak payah ambil lagi sebab masa diploma da ambil. Gitu la yang saya boleh sharekan tentang ni. May allah bless

      Delete
  7. Salam kak. Diploma fisio ni usually spm straight a's ke dia ambik hah ?. Then , dari diploma sains sambung degree fisio berapa tahun ?

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum akak :) saya dpon dapat tawaran ijazah fisiologi . Alhamdulillah jumpa blog akak bila searching tadi . Erm nak tanya akak , tough tak belajar fisio ? Sebab saya dari matrik . So tak penah ada apa2 pengalaman pasal fisiologi ni . Harap akak dapat banti . Terima kasih 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam adik mas. Hikhikk. Tahniah dapat sambung belajar ke peringkat ijazah. Alhamdulillah. Course ni nak kata senang x la macam kupas kulit kacang. Nak kata susah x la sampai tahap nak terjun bangunan. Hikhik. So far alhamdulillah. Kos ni bagi akk sangat menarik. Sebab kita lebih pada rawatan senaman, urutan dan sebagainya. Dari segi fizikal n mental kena mantap. Walaupun saiz badan akk kelaut. Hahaha. At first akk terkjut la juga sebab bila belajar kinesiology tu. Bila nak rasa tulang tu. Kita kena expose badan kita. Sesame perempuan dalam cubicle la. Lelaki la selalu jadi mangsa. Diorang kena buka baju depan classmate untuk dijadikan model. Mula2 akk pun mcm seriau je. Yelah sentuh2 laki perempuan kan. Tapi dlm kelas je la. Luar tak yah la buat gitu. Alhamdulillah. Masa akk belajar massage sem 2. Balik kampung akk urut adik beradik akk. Mak akk. So. Rasa mcm x rugi belajar benda ni. Papepun kena kembali pada niat asal. If mak ayah redha dengan course kita amek. Insya allah allah juga redha. Lecturers? Alhamdulillah. Membantu sangat. Ada yang garang tu biasa la. Nak mendidik kan. Ada yg baik tu baik sangat. Mcm akk post kan sebelum ni. Hikhikhik. Papepun tahniah tau! Belajar sungguh2. Istikharah kalau adik x yakin lagi dengan benda ni k. Akk doaka. Yang terbaik untuk awak. Insya allah. If nak tanya ape2 lagi. Do email me k. Insya allah mana yg mampu terjawab tu akk jawab.

      Delete
  9. Assalamualaikum... kak,ape kbar?huhu..nk tnye skit,klu amik fisiotrapi,lelaki sesama prempuan kne brsentuhn ke?adakah aurat prempuan dperlihtkn kpd lelaki?terima kasih krn mmbca komen sy..may Allah bless u always ^ω^ -inah-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam adik inah. ;)
      khabar baik, adik sehat? Semoga sentiasa berada dalam kasih sayang allah. Bohong kalau akk kata x da persentuhan langsung sesama laki dan perempuan dalam fisioterapi. Sebab kita tak boleh la nak memilih patient sangat kan. Tapi kalau boleh di elakkan alhamdulillah. Yg pasal aurat didedahkan kepada lelaki tu depends on kalau kita dapat physiotherapist laki. Selalunya kalau physio laki buat treatment, diowang mesti ditemani dengan lagi seorang physio perempuan. In case takut berlaku apa2 kan. Tapi kita akan dedahkan anggota yg hendak dirawat sahaja sebab yela patient pun mesti malu.thanks datang melawat blog mi. Mmuahh

      Delete
  10. salam..nk tny..diploma farmasi ditawarkan di uitm shah alam atau penang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam. Sorry lambat balas. Diploma farmasi uitm ditawarkan di uitm kampus bertam, penang. Dan for degree. Kat sini. Uitm puncak alam selangor.

      Delete
  11. Salam akak :) blh x sy thu , klu nk ambik kos ni , subjek spm ap yg nk kena target n s'kurang2nya kna dpt brp A ?

    ReplyDelete
  12. Assalam. Maaf lambat reply. Hikhik. Akk tak berapa pasti berapa jumlah a dan kelulusan yg diperlukan untuk ke fisioterapi. Mungkin adik boleh melawat ke laman uitn atau tengok syarat2 kelayakan untuk memhon fisioterapi. Lagi la sekarang bdak da pndai2 sangat. Takut kelayakan dah bertukar or something else. Rasanya kena ada basiC bio chemistry n fizik rasanya la. Hihihi. Sorry ye

    ReplyDelete
  13. Assalam. Maaf lambat reply. Hikhik. Akk tak berapa pasti berapa jumlah a dan kelulusan yg diperlukan untuk ke fisioterapi. Mungkin adik boleh melawat ke laman uitn atau tengok syarat2 kelayakan untuk memhon fisioterapi. Lagi la sekarang bdak da pndai2 sangat. Takut kelayakan dah bertukar or something else. Rasanya kena ada basiC bio chemistry n fizik rasanya la. Hihihi. Sorry ye

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum akak.. sy pelajar dip teknologi makmal.. lepas saya habis belajar nanti, boleh x sy pohon untuk sambung dlm bidang medic di uitm ? berapa syarat cgpa dan band muet? Adakah result spm masih diguna pakai walaupun dah ada dip? Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Insya allah boleh from diploma teknologi makmal to medic. Pointer for furthering in medic rasanya kena atas or lebih 3.8. Sebab ada segelintir kawan saya dari diploma farmasi beralih arah ke medic uitm dengan pointer 3.8 and keatas. Alhamdulillah. Dan untuk muet. Itu saya x pasti sebab hari tu bajet 2015 mereka ade membentangkan pasal muet untuk bidang2 mcm ni. Tak tahu kalau pihak mereka da terapkan atau belum untuk kemasukkan yg baru atau tak. Hiks. Papepun. Best of luck. Result spm tu x ingat la pula. Mungkin boleh hadiri or bukan internet dan review balik course apa yang sesuai untuk disambung. Papepun. Insya allah. Kalau semangat tinggi. Setakat nak sambung medic kat uitm ape ade hal kan? Kih3.

      Delete
    2. Waalaikumsalam. Insya allah boleh from diploma teknologi makmal to medic. Pointer for furthering in medic rasanya kena atas or lebih 3.8. Sebab ada segelintir kawan saya dari diploma farmasi beralih arah ke medic uitm dengan pointer 3.8 and keatas. Alhamdulillah. Dan untuk muet. Itu saya x pasti sebab hari tu bajet 2015 mereka ade membentangkan pasal muet untuk bidang2 mcm ni. Tak tahu kalau pihak mereka da terapkan atau belum untuk kemasukkan yg baru atau tak. Hiks. Papepun. Best of luck. Result spm tu x ingat la pula. Mungkin boleh hadiri or bukan internet dan review balik course apa yang sesuai untuk disambung. Papepun. Insya allah. Kalau semangat tinggi. Setakat nak sambung medic kat uitm ape ade hal kan? Kih3.

      Delete
    3. Waalaikumsalam. Insya allah boleh from diploma teknologi makmal to medic. Pointer for furthering in medic rasanya kena atas or lebih 3.8. Sebab ada segelintir kawan saya dari diploma farmasi beralih arah ke medic uitm dengan pointer 3.8 and keatas. Alhamdulillah. Dan untuk muet. Itu saya x pasti sebab hari tu bajet 2015 mereka ade membentangkan pasal muet untuk bidang2 mcm ni. Tak tahu kalau pihak mereka da terapkan atau belum untuk kemasukkan yg baru atau tak. Hiks. Papepun. Best of luck. Result spm tu x ingat la pula. Mungkin boleh hadiri or bukan internet dan review balik course apa yang sesuai untuk disambung. Papepun. Insya allah. Kalau semangat tinggi. Setakat nak sambung medic kat uitm ape ade hal kan? Kih3.

      Delete
  15. a'salam saya nak tanya... ada tak kawan akak yg tak ambil course sains di sekolah dan lepas spm dia ambil couse sains... atau apa2 pendidikan yg melibatkan sains? boleh ke macam tu? saya ambil akaun tapi saya nak ambil bahagian sains. boleh ke?

    ReplyDelete
  16. Waalaikumsalam. Kalau ikut pengalaman la. One of my friends dulu dia sekolah teknik. Then bila abes spm. Dia mohon pra diploma.dia kat situ dia ambil pra dip sains. Tapi akk x pasti berapa tahun. Lepas tu dia further diploma farmasi dan kalau x silap sekarang dia sambung lain rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.akak,klau lepasan diploma sains di upsi boleh sambung ijazah fisioterapi dkat uitm x?walaupun saya drpada upsi?

      Delete
  17. Salam.akak,klau lepasan diploma sains di upsi boleh sambung ijazah fisioterapi dkat uitm x?walaupun saya drpada upsi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Maaf. Sebab betul betul lambat reply. Pelik sebab email x masuk. Insya allah boleh. From different uni to uitm.

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. assalam sis, kalau degree fisioterapi from matriculation brapa ye kelayakan die? nad fisioterapi ni syarat kemasukan die nak fizik ke? sebab saya matriculation tak ambil fizik . SPM pon C je. tq for reading this..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Kalau from matrix dia akan tengok kelulusan matrix rasanya. Kebanyakkan kawan dari matrix sambung ke degree fisio dapat cgpa about 3.8 tak silap la. Kalau dr diploma ke degree. 3.5 insya allah da lepas. Padal fizik tu tak pasti. Macam banyak anatomy je kat sini. Kih3.

      Delete
    2. Waalaikumsalam. Kalau from matrix dia akan tengok kelulusan matrix rasanya. Kebanyakkan kawan dari matrix sambung ke degree fisio dapat cgpa about 3.8 tak silap la. Kalau dr diploma ke degree. 3.5 insya allah da lepas. Padal fizik tu tak pasti. Macam banyak anatomy je kat sini. Kih3.

      Delete
  20. assalam sis, kalau degree fisioterapi from matriculation brapa ye kelayakan die? nad fisioterapi ni syarat kemasukan die nak fizik ke? sebab saya matriculation tak ambil fizik . SPM pon C je. tq for reading this..

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum akak, kalau diploma fisio and degree fisio, beza gaji besar ke kak? usually gaji kerajaan berapa and swasta berapa. and kalau dip/degree uitm dalam fisio,boleh ke apply kerja dkt kpj atau mana mana hospital swasta, and kalau kerajaan ,dorg mmg amek dari spa jeke?

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum akak.. tq sebab tulis psl fisio ni..sy doakan akak berjaya dlm bidang ni dan slmt menyambut bulan Ramadhan yer hihi..akak dah sem berapa? saya lepasan matrik dan saya dapat pointer 3.7,, boleh ker appy fisio dgn pointer saya tu?? sebab saya baca yg akak reply kt comment org lain yg majority kwn akak from matrik pointer dorang 3.8 ea?? hmmm.. setakat ni akak ade buat praktikal lg x? boleh x akak listkan syllabus yg kena bljr utk student degree fisio ni for all sem? lagi satu, fisio ni kena bljr math dgn fizik x ?? hihi sebab kat matrik saya modul 3, x ambil fizik ,,last bljr time spm...pastu sy byk jgk search pasal fisio ni,saya ada baca sorg student fisio ni kena raba dgn patient laki time tgh buat praktikal..sy jadi takut pulak nk ambik fisio ni..apa pendapat akak? btw tq for everything :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam dik. Hiks. Maaf atas kelewatan membalas komen ni. Sibuk sikit. Kih3. Adik boleh contact akk through my email at comotsememeh@gmail.com
      Selamat menyambut ramadhan al mubarak juga.
      Akk akan balas satu satu okay? Hiks.
      1)akak da semester 6. Lagi dua sem. Insya allah. Graduate on time hopefully :)
      2)boleh je dik. Cuba dulu. Insya allah ada rezeki. Cuma mungkin pengambilan sekarang ni akan lebih teliti. Sebab ada universiti diorang da jalankan interview sebelum kemasukkan pelajar. Dia tengok bmi kita, fitness kita cmmne. You an do it!
      3) buat masa ni. Tiada praktikal or clinical attachment memanfanhkan attachment untuk clinical akan ada pada semester 3, 4, 5, dan 8.
      4)syllabus akk you may check my previous post. Buat masa ni, akk ada buat untuk semester 1 sampai 4. 5 dan 6 tak dan sebab pemalas. Bhahaha. Tapi akk boleh terangkan if kalau adik tak keberatan nak baca la.
      5)x. No math no physic. Basicnya anatomy. Memang kena power. Kena celah celah gigi je bila kena tembak dengan physio or lecturer. Make sure of that. Dan semestinya, akk x terel anatomy pun. Kah3.
      6)yup. Raba masa clinical tu mungkin ada terjadi. Kalau kena cam tu. Adu pada hod. Supaya lepas ni, mungkin pelajar lelaki boleh ambil alih pesakit tersebut. If ade pt perempuan. Treat dulu. If keadaan x mengizinkan. Treat je la. Nak buat cmmne dok? Tapi masa belajar. Memang tak di nafikan kita akan bersentuhan dengan lelaki dalam kelas sebab kita pendedahan pada otot, tulang dan sebagainya. Ada pula belajar ngurut. Memang yang modelnya lelaki la.
      Okay? Nanti email tau. Insya allah, akk balas as soon as possible! Assalamualaikum

      Delete
  23. Saya pelajar lepasan spm. saya tak ambik sains tulen. Still boleh ke nak ambik course ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksud awak course medic atau fisioterapi? Rasanya x dapat. Awak tak amek semua subjek sains tulen ke mcm mne? Sebab setiap uni letak syarat kelayakan untuk masuk setiap course tu. mungkin boleh check semula untuk kelayakan kemasukkan untuk masuk. tahniah for your result and best of luck in choosing your next step. may allah bless :)

      Delete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum kak, hehehe sya lepasan spm,sya ada bca psal fisio2 ni, sya nak tnya susah tak nak carry subject dlm fisio ni?? Btw akak tngh buat apa skarang??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Hai. Tahniah for your spm. Hiks. Urm. Tak semua subject dia payah dan x semua gak senang. Ada susah senangnya. Tapi anatomy memang kena terel la. Pastu, pemahaman yang bagus dalam bidang ni mungkin akan banyak menarik perhatian adik nanti. Alhamdulillah. Akk sekarang semester 8. Tinggal praktikal n fyp. Doakan kami graduatr on time okay? May allah bless ;)

      Delete
  26. Assalamualaikum kak, hehehe sya lepasan spm,sya ada bca psal fisio2 ni, sya nak tnya susah tak nak carry subject dlm fisio ni?? Btw akak tngh buat apa skarang??

    ReplyDelete
  27. Diploma + degree berapa tahun?

    ReplyDelete
  28. Diploma 3 tahun n degree 4 tahun. Insya allah. Kalau x da aral melintang. Insya allah by this year habis degree. Mohon doakan ye.

    ReplyDelete