Saturday, 29 December 2012

poliklinik peringgit :)


Assalamualaikum and howdy

Kita nak share story mory kita masa kita kena attach kat poliklinik kesihatan peringgit tu. Tapi sayang la, sebab duration of attachment sangat singkat. Dua minggu je pun weyh. Otak aku nak simpan data kedudukan ubat-ubat pun masih tak lekat-lekat tau. Ish ish ishh..

poliklinik kesihatan peringgit melaka yang sangat jang!!

Actually, di klinik kesihatan la banyak benda nak belajar sebenarnya, from dispensing the medicines until ordering stocks from supplier. Semua benda nie di buat oleh pembantu pegawai farmasi. What? Dah la staff mereka tak ramai, pastu kena handle segala bagai tu lagi. Kesian L. Tapi guess what? Mereka sangat la happy go lucky sebab nak prevent stress. Kalau ikut kan, memang stress la kot. Patients dia pun ramai, staff yang terhad, but they through it with wholeheartedly.

jeng jeng jeng, ni lah unit nya!


Masa first time masuk, macam takut-takut je la. Sebab kawan-kawan yang lain kata seronok duduk di klinik. Then jumpa encik zaini yang baik hati tu, dia terangkan la semua procedure di klinik macam mane, siapa yang terlibat, siapa jaga store, siapa handle methadone and bawak jelajah satu poliklinik. Rasa terharu sangat sebab di sana terasa macam sebuah keluarga. Wahaha. A HUGE clinic family J

Then jumpa pulak staff-staff farmasi yang comel-loteh macam barney and friends. Hee, kak lia yang lincah, kak ziera yang comel, kak wawa yang kelakar, hazry, si tunang kak wawa yang selalu mengusik dalam klinik, hafizi yang menyampuk cakap tanpa beri salam, and cik zaini yang baik hati tu. Oh lupa, and kak yeow yang baik jugak. Pegawai- pegawai di sana pun baik hati juga J

Bagi saya, attachment di klinik sangat bermakna. Mana taknya, tiap-tiap hari dapat makan free. Hahahaha. Siapa yang tak bahagia bila dapat makan kan? Tu sebab hafiz huang gembira gila dapat duduk klinik. Hahahah. Tapi yang lebih bermakna ialah ilmu-ilmu di klinik tak boleh disama tarafkan macam berada di hospital. Why? Because staffs di hospital just untuk hospital, not like staff in clinic. Sometimes, they need to go to other clinic to serve the community. Macam klinik 1 Malaysia and klinik-klinik kesihatan lain. Mereka awesome kan?

But, still ada segelintir manusia-manusia yang tak faham situasi mereka yang bekerja di klinik. Mereka kata di klinik tak da kerja, hah mehh la kau datang kerja sehari and kau handle segala bagai kerja tu, handle stock, order ubat, filling medication, and dispense ngan muka bahagia pada patient. Meyh la, tengok anda boleh through all the works with a smile in your face? So, never judge  orang lain. Kesian pula lihat cik zaini ngadu macam tu sekali. Apa boleh buat, human never satisfy with others. Be grateful and insya Allah, Allah akan turunkan rahmat dan rezeki yang melimpah ruah sebagaimana Dia membasahi bumi dengan air hujan-Nya.

ace-ace nengok gegambar yang gua ambil :)

linctus simplex, pcm syrup and many many many~

kaunter ubat di klinik peringgit :)

sorry, quite messy and blurred image

meja tempat nak melabelling bersama :)

ini i med. berfungsi sebagai simpanan ubat bagi patient yang special and kuantiti ubat yang banyak :)

simpanan ubat yang telah siap di packing :)

pembikinan i med :)

recording dangerous drug :)

another .........

bilik methadone :)
As the conclusion <------------ ayat budak skema. Hahaha.
Duduk di klinik best. Terima kasih sebab bagi  ilmu yang bermakna kepada saya. Hanya Allah yang layak selayaknya membalas jasa-jasa baik anda kepada saya. May Allah bless all of you.



p/s: do your works with wholeheartedly and everything will be fine.



No comments:

Post a Comment